Märkische Umfahrt, september 2022


Een kanotocht van pakweg 170 km door het Spreewald, zuid oostelijk van Berlijn.


Gestart op 2 september in Beeskow, waar een goede camping is met de mogelijkheid om je auto te laten staan achter het hek.

Het aantal campings is overigens beperkt langs de route. Ik heb er onderweg slechts één kunnen vinden in Jägerbude.

Wel zijn er bivakplaatsen, de zgn. “Wasserwander-Rastplätze”. Meestal gratis, maar er zijn verder geen voorzieningen, behalve dixies.

Dus drinkwater en voedsel meenemen.

Onderweg zijn er wel een paar mogelijkheden om boodschappen te doen, maar het is toch beperkt.


De tocht gaat over de Spree, een rustig riviertje met prachtig natuurschoon. Halverwege gaat de tocht verder op het Damekanaal, die twee armen van de Spree met elkaar verbindt, om later in een Spree-arm verder te peddelen naar Beeskow. Er is geen beroepsvaart en ook de pleziervaart is beperkt. Het is een eldorado voor kanoërs.

Er zijn veel sluizen, die toen ik er was soms niet bediend werden vanwege de lage waterstand. Dan zijn er diverse zelfbedieningssluizen die op een na niet vanuit de kano te bedienen zijn. Je moet dus uitstappen en de sluisdeuren volgens aanwijzingen bedienen.

Dat is allemaal goed te doen, maar lastig zijn de overdraagplaatsen bij onbediende sluizen en stuwen. Er zijn wel vaak lorries waar de kano opgeladen moet worden, maar dat is in je eentje niet goed te doen.


Laat ik afsluiten met de vermelding dat het qua natuurschoon wel een schitterende tocht is. De Spree is schoon en je kunt er gerust in baden. Buiten de flora heb ik visotters en kraanvogels gezien. Alles bij elkaar zeer de moeite waard.